Sofia Bengtsberg, grundare

Sofia Bengtsberg, grundare 📷 Nathalie Lindholm

Sofia Bengtsberg, grundare av Whinny, har en bakgrund som tävlingsryttare på hög nivå i både fälttävlan och hoppning, B-tränare i hoppning och diplomerad beridare. Sofia är också grundare av Linköping Horse Show och driver Staby Gård Ridcenter med utbildning av hästar och ryttare.

"Jag har alltid varit noga med allt runt omkring mina hästar såsom skötsel, träning och planering, hovslagare, veterinärsbesök... Jag vill verkligen ha hundra procent koll på deras välmående och status. Som många andra har jag använt mig av vanlig kalender och whiteboard för att ha koll, planera och kommunicera med anställda, berättar Sofia."

Att driva en anläggning som Staby Gård Ridcenter kräver mycket planering och kommunikation mellan de anställda och ledningen. Men Sofia insåg att det egentligen inte skiljer sig så mycket från planeringen som alla hästägare behöver göra dagligen, bara i större skala. När whiteboarden började kännas för plottrig och kalendern blev kvarglömd en gång för mycket på fikabordet kom Sofia på idén att skapa något som förenklar livet för alla som älskar hästar.

"I dagens samhälle, med alla digitala olika hjälpmedel, känns det som en självklarhet för mig att även vi i hästvärlden ska följa med i utvecklingen. Med Whinny kan jag planera allt från träning och tävling till hagvistelse, hovslagare och vaccination. Alla mina anställda eller medryttare får del av samma information var de än är. Jag kan sitta på kontoret eller i lastbilen och göra planeringen."

Staby Gård Ridcenter blev den självklara testanläggningen där betaversionen av Whinny skulle testas. Den nya digitala planeringsverktyget blev ganska snabbt en succé bland de som jobbar på gården.

"Som alla förändringar tar det lite tid att vänja sig vid verktyget men när vi väl fått in rutinerna kan vi inte tänka oss att vara utan Whinny. Nu har vi alltid full koll på alla hästar var vi än befinner oss."